
FAQ 
 
1.  How should VDH should handle previously approved subdivisions, certification letters, or 
expired permits involving pads on slopes exceeding 10%.  
 
Answer.  Follow the grandfather clause in the Regulations.   The new permit should comply with 
the Regulations to the greatest extend possible and if VDH is asked to renew a permit on a slope 
>10%, staff should reissue the permit following the grandfather clause. 
 
2.  Are pads required to comply with the center-to-center spacing requirements contained in the 
Regulations?   
 
Answer.  No.   
 
3. Please clarify how site evaluators (AOSEs and EHSs) are to implement the separation 
distance to impervious strata for shallow-placed systems. 
 
Answer.  Table 4.3 indicates that the separation distance to bedrock is 18 inches and the footnote 
refers to Section 12VAC 5-610 -596.C.2 of the regulations.  Section 12VAC 5-610 -596.C.2 states 
that to assure adequate hydraulic dispersal capacity, bedrock and impervious strata may not 
occur within 18 inches of the trench bottom.  The intent of this section is to prevent failures 
caused by an inadequate offset to impervious strata.   
 
Some site evaluators have incorrectly assumed all bedrock and Cr soil horizons are impervious.  
The regulations do not specify the offset to pervious rock strata.  This issue was raised in 2000 
when the Sewage Handling and Disposal Regulations were enacted.  VDH determined that the 
offset to pervious rock strata, including pervious bedrock and pervious Cr horizons, is 12”.  This is 
reflected in training materials and charts provided during training courses at the time the 
regulations were enacted.   
 
In summary, the offset to pervious bedrock or pervious Cr horizons for shallow- placed systems is 
12”. The offset to impervious strata for shallow-placed systems is 18”.  When performing soil 
evaluations, it is important that all site evaluators describe the transmissivity of bedrock and Cr 
horizons as either pervious or impervious.   
 
4.  GMP 147 contains a waiver, granted by the commissioner, to the separation distance to 
impervious strata.  This waiver allows the separation distance to be reduced from 18 inches to a 
distance not less than 12 inches when a professional engineer certifies in writing that they have 
evaluated the hydraulic capacity of the site to disperse wastewater. The professional engineer 
must indicate that in their professional opinion, water mounding will not encroach on the 
separation required between the infiltrative surface of the soil absorption system and water table.  
Am I correct in assuming the engineer must run hydraulic conductivity tests and submit mounding 
calculations to support their conclusion that the separation distance require will be met? 
 
Answer.  No.  The method the engineer uses to make this determination is not specified in the 
policy, thus allowing each engineer to make this determination using their best professional 
judgment on a case by case basis.  All that is required is a written statement from the 
professional engineer stating: they have evaluated the hydraulic capacity of the site to disperse 
wastewater and that in their professional opinion; water mounding will not encroach on the 
separation distance required in the relevant table (the table number varies among the GMPs). 
   


