
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 April 28, 1997 
 

GMP #86 
 
 
 
TO:  District Environmental Health Manger 

District Health Directors 
OEHS Staff 
 

Through: Donald J. Alexander, Director 
Division of Onsite Sewage and Water Services 

 
FROM: Anish R. Jantrania, Ph.D., P.E. 

Technical Services Engineer 
 
SUBJECT: Approval of CULTEC Contactor and Field Drain® System 

Onsite - Product Approval - CULTEC Chamber System  
 

Attached are letters sent to CULTEC, Inc. regarding their 
chamber systems.  These letters approve the use of the CULTEC 
Contactor Chamber System (specific models) and Field Drain® 
Panels (specific configuration) provided they are sized on the 
basis of the actual bottom area.  You may use the attached tables 
to calculate the number of trenches necessary for the CULTEC 
products. 
 

Please note that these approvals do not have expiration 
dates.  It is effective until otherwise modified or rescinded. 
 

If you have any questions please call me at (804)786-1750. 
 
 
 
 
Attachments 
 
pc: Office of Environmental Health Services Staff 
 
GMP # 86 
Onsite - Product Approval - CULTEC Chamber System 

Rescinded 

7/22/1999



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

April 18, 1997 
 

Ms. Christina DiTullio 
Product Specialist 
CULTEC, Inc. 
P.O. Box 2429 
New Preston, CT 06777 
 
Dear Ms. DiTullio: 
 

I have completed the review of your request for the approval for CULTEC Contactor 
Chamber System and the Field Drain® Panel System without any area reduction.   
 

Gravelless chamber systems are not covered by the Design and Construction Criteria in 
Part IV of the Sewage Handling and Disposal Regulations and hence would come under the 
experimental status.  However, the Department has previously waived the experimental status to 
other chamber systems as long as no area reduction is requested.  Therefore, I am granting 
CULTEC, Inc. a waiver to § 2.25 A and § 2.25 B of the Sewage Handling and Disposal 
Regulations for the products - Contactor 75, 100, and 125, Recharger 180, and Field Drain® 
Panel Configurations 1, 2 & 3.  The following conditions apply to this waiver: 
 

1. This waiver is granted without an expiration date.  This waiver will be rescinded at 
any time provided written notice is issued giving at least 30 days notice of my 
intention to rescind the waiver and granting CULTEC, Inc. the option of a hearing in 
accordance with the Virginia Administrative Process Act. 

 
2. All systems shall be sized on actual bottom area and shall be equal to conventional 

drain field in square footage of bottom area.  Minimum cross section dimensions for 
absorption trenches will meet the requirements specified in the § 4.30 C of the 
Sewage Handling and Disposal Regulations. 

 
3. CULTEC, Inc. shall notify the Division of Onsite Sewage and Water Services of each 

installation made within the Commonwealth of Virginia.  Such notification shall 
include the Virginia Department of Health permit number and shall be made no later 
than the 15th of the month following installation.   

Rescinded 

7/22/1999



 
 
 
 
 
Ms. Christina DiTullio 
CULTEC, Inc. 
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Should you have any questions regarding this waiver, please contact Mr. Donald 
Alexander at (804) 786-1750. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Randolph L. Gordon, M.D., M.P.H. 
State Health Commissioner 

 

Rescinded 

7/22/1999
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