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Dear Delegate Lingamfelter:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of the
Code of Virginia.

Issue Presented

You ask whether, pursuant to § 15.2-2157, a locality may adopt requirements and standards other
than maintenance requirements for alternative onsite sewage systems that are in addition to or more stringent
than those set forth by the Board of Health in the Sewage Handling and Disposal Regulations and the
Emergency Regulations for Alternative Onsite Sewage Systems.

Response

It is my opinion that a Virginia locality can adopt standards and requirements for alternative onsite
sewage systems that are in addition to or more stringent than those promulgated in regulations by the Board
of Health, provided such standards or regulations do not relate to maintenance issues.

Applicable Law and Discussion

Alternative onsite sewage systems, as well as conventional systems, are regulated by the Virginia
Department of Health. Section 32.1-163 defines a conventional onsite sewage system as, “a treatment works
consisting of one or more septic tanks with gravity, pumped, or siphoned conveyance to a gravity distributed
subsurface drainfield.”’ An alternative onsite sewage system is defined as, “a treatment works that is not a
conventional onsite sewage system and does not result in a point source discharge.” Alternative systems are
often utilized in circumstances where soils are unsuitable for conventional septic systems, there are too many
conventional septic systems in one area, or the systems are too close to groundwater or surface waters.”

' VA. CODE ANN. § 32.1-163 (2011).

2 Jd “‘Treatment works’ means any device or system used in the storage, treatment, disposal or reclamation of
sewage or combinations of sewage and industrial wastes, including but not limited to pumping, power and other
equipment and appurtenances, septic tanks, and any works, including land, that are or will be (i) an integral part of the
treatment process or (ii) used for ultimate disposal of residues or effluents resulting from such treatment.” Section 32.1-
163.

% For further discussion of the mechanics of an alternative onsite sewage system, see 2010 Op. Va. Att’y Gen. 53
and technical documents cited therein.
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Pursuant to § 15.2-2157(A), a locality “may require the installation, maintenance and operation of,
regulate and inspect onsite sewage systems” in order to protect public health.' Further, while a county or
town also has the general authority to deny applications for onsite sewage systems when the locality has
adopted a master plan for sewers,” § 15.2-2157(C) specifically prohibits any locality from otherwise banning,
“[w]hen sewers or sewerage disposal facilities are not available, . . . the use of alternative onsite sewage
systems that have been approved by the Virginia Department of Health . . . ks Additionally, subsection (D)
provides that localities “shall not require maintenance standards and requirements for alternative onsite
sewage sygtems that exceed those allowed under or established by the State Board of Health pursuant to §
32.1-164.”

In your opinion request, you specifically refer to a county ordinance that requires a bond, letter of
credit or cash escrow to be paid by the owner prior to the issuance of an operation permit for an alternative
onsite sewage system, in order to provide for the maintenance, repair or replacement of the system. The
Department of Health’s regulations applicable to maintenance of onsite sewage systems do not include a
provision for a requirement of posting such a bond. You therefore ask whether a locality can adopt such an
ordinance, in light of the restriction set forth in § 15.2-2157(D). The example you provide clearly involves a
maintenance requirement, so based on the express prohibition against a locality’s adoption of maintenance
standards and requirements exceeding those established by the Board of Health, I conclude that the locality is
precluded from enforcing such a bond requirement.

Your inquiry, nonetheless, is broader in scope. You ask whether the restriction on local regulation
applies solely to maintenance standards or whether it also limits a locality’s ability to impose additional
requirements of any nature. You seek the proper construction of the phrase “maintenance standards and
requirements” as used in § 15.2-2157(D).

“ See also, e.g., § 15.2-2126 (2008) (requiring notice and public hearing for the establishment or extension of sewer
systems to serve three or more connections); § 15.2-2127 (2008) (authorizing localities to disapprove sewage systems if
the locality finds for certain reasons that the sewage system is not capable of serving the proposed number of
connections); and § 15.2-2128, infra.

3 See § 15.2-2128 (2008) (“Notwithstanding any other provision of general law relating to the approval of sewage
systems, the governing body of any county or town which has adopted a master plan for a sewage system is authorized
to deny an application for a sewage system if such denial appears to it to be in the best interest of the inhabitants of the
county or town”).

® Section 15.2-2157(C).

7 Section 32.1-164 provides that the regulations of the State Board of Health may include “[s]tandards for the
design, construction, installation, modification and operation of sewerage systems” as well as “[plerformance
requirements for nitrogen discharged from alternative onsite sewage systems that protect public health and ground and
surface water quality.” The Board’s Emergency Regulations, which supplement its Sewage Handling and Disposal
Regulations, 12 VA. ADMIN. CODE §§ 5-610-20 through 5-610-1170._ provide a definition of maintenance and prescribe
certain maintenance and performance standards and horizontal setback requirements which must be met by the owner
and designer of the sewage system. See 12 VA. ADMIN. CODE § 5-613-10 (defining “maintenance” as “performing
adjustments to equipment and controls and in-kind replacement of normal wear and tear parts such as light bulbs, fuses,
filters, pumps, motors, or other like components. Maintenance includes pumping the tanks or cleaning the building
sewer on a periodic basis. Maintenance shall not include replacement of tanks, drainfield piping, distribution boxes, or
work requiring a construction permit and an installer”); see also 12 VA. ADMIN. CODE § 5-613-200 (providing specific
horizontal setback requirements dependent upon system design and site and soil conditions). The Sewage Handling and
Disposal Regulations also provide for minimum reserve area requirements for the design of a system. See 12 VA,
ADMIN. CODE § 5-610-710.
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The primary objective in statutory construction is to give effect to the legislature’s intent,’ as
manifested through the plain language of the statute.” Rules of construction or extrinsic aids are resorted to
only when the words of the statute are ambiguous.m Words and phrases should be construed according to the
rules of grammar and common usage;11 nonetheless, they must be read in context and not in isolation."
Further, statutes are to interpreted in pari materia,” and interpretations rendering part of an enactment
superfluous are unreasonable."

First I note that, generally, absent evidence of a contrary legislative intent, courts construe adjectives
that precede more than one noun to modify each of the nouns that immediately follow the adjective.”
Applying this rule, and because there are no intervening commas or other modifiers and no “or” to indicate
that “requirements” is to be treated separately,'’® I conclude that “maintenance” modifies both “standards”
and “requirements” so that a locality may impose additional requirements on alternative onsite sewage
systems, provided those requirements do not concern the maintenance of such systems.

This construction is bolstered by reading §15.2-2157(D) in conjunction with other provisions relating
to onsite systems. Section 15.2-2157(A) expressly authorizes localities to “regulate and inspect onsite
sewage systems;” and § 32.1-163.6, in establishing a scheme for the Department of Health’s review of permit
applications by professional engineers, explicitly provides in subsection H that “[t]his section shall not be
construed to prohibit any locality from adopting or enforcing any ordinance duly enacted pursuant to Chapter
21 [] of Title 15.2[,]” which includes § 15.2-2157. Clearly, the General Assembly intended the localities to
be able to play a role in the regulation of alternative onsite systems. Reading § 15.2-2157(D) to restrict local
governments from imposing any requirement in excess of the Department of Health’s regulations thus not
only controverts the language of the statute, but also strips these other provisions of most of their meaning.

: Conger v. Barrett, 280 Va. 627, 630, 702 S.E.2d 117, 118(2010) (quoting Turner v. Commonwealth, 226 Va. 456,
459,309 S.E.2d 337, 338 (1983)).

? Vaughn, Inc. v. Beck, 262 Va. 673, 677, 554 S.E.2d 88, 90 (2001).

19 See Davis v. County of Fairfax, 282 Va. 23, 28, 710 S.E.2d 466, 468 (2011) (“When the language of a statute is
unambiguous, we are bound by the plain meaning of that language™) (internal citation omitted).

' See Hilfiger v. Transamerica Occidental Life Ins. Co., 256 Va. 265, 274, 505 S.E.2d 190, 195 (1998) (“As a
general rule, ‘proper grammatical effect will be given to the arrangement of words in a sentence of a statute’”) (quoting
Harris v. Commonwealth, 142 Va. 620, 624, 128 S.E. 578, 579 (1925)).

12 See Herndon v. St. Mary’s Hosp., Inc., 266 Va. 472, 476, 587 S.E.2d 567, 569 (2003) (“In ascertaining legislative
intent, we will not single out a particular term or phrase in a statute. Instead, we will construe the words and terms at
issue in the context of all the language contained in the statute.”).

13 See Prillaman v. Commonwealth 199 Va. 401, 405-06, 100 S.E.2d 4, 7-8 (1957).

1 See Epps v. Commonwealth, 59 Va. App. 71, 80, 717 S.E.2d 151, 155 (2011); see also Cook v. Commonwealth,
268 Va. 11, 114, 597 S.E.2d 84, 86 (2004).

15 See, e.g., Washington-Virginia Ry. Co. v. Fisher, 121 Va. 229, 235, 92 S.E.2d 809, 811 (1917) (“In the sentence
in which the words ‘every county road or highway’ are found, ‘county’ . . . modifies or limits both ‘road’ and
‘highway;” and from their collocation those words are the equivalent of ‘county road or county highway.’”); S & P
Consuiting Engineers, PLLC v. Baker, 334 S.W.3d 390, 402 (Tex. App. 2011) (acknowledging, generally, “authority
preferring that a single adjective preceding a list of nouns modifies each of the nouns”); Long v. United States, 199 F.2d
717 (4th Cir. 1952) (holding “forcibly” in a statute modified each of the verbs following it); Milner v. Dep’t of the
Navy, 131 S. Ct. 1259 (2011) (applying, without discussion, “personnel” in the phrase “personnel rules and practices”
to both “rules” and “practices™).

1% The use of the comma or the disjunctive “or” indicates items are to be considered alternatively, or as independent.
See, e.g., 1990 Op. Va. Att’y Gen. 209, 210; 1997 Op. Va. Att’y Gen. 16, 17; 2008 Op. Va. Att’y Gen. 41.
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Furthermore, these provisions were amended in 2009. The restrictions on localities contained in
subsections (C) and (D) were added to § 15.2-2157," and § 32.1-163.6 was amended to require treatment
works designs permitted under it to conform to certain Board of Health regulations.'® While the legislature,
with its enactment of the these amendments, clearly intended to establish certain statewide minimums and to
limit the areas in which a locality could impose its own, different regulations, §§ 15.2-2157(A) and 32.1-
163.6(H) remain.'” Had the legislature wanted to establish a single, statewide set of standards or
requirements it could have done so. Instead, the General Assembly chose to retain the provisions granting
localities general authority to regulate onsite sewage systems, limiting this authority only in the field of
maintenance.”’

In your letter, you relate that a locality has adopted an ordinance that requires horizontal and vertical
setback requirements as well as reserve area requirements that are in excess of those found in the Board of
Health’s regulations. Such requirements do not pertain to maintenance as defined by the Code. Therefore,
provided they do not function so as to in effect ban use of an alternative system where the state regulations
would allow for its opera‘t‘tion,21 the locality is free to impose them pursuant to § 15.2-2157(A).

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that a Virginia locality can adopt standards and requirements for
alternative onsite sewage systems that are in addition to or more stringent than those promulgated in
regulations by the Board of Health, provided such standards or regulations do not relate to maintenance
issues.

With kindest regards, I am

Very truly yours,

%)

Kenneth T, Cuceinelli, II
Attorney General

72009 Va, Acts chs. 786, 846.
82009 Va. Acts chs. 220, 296.

' The General Assembly restricted that broad authority by its 2009 amendments by adding subsections C and D to §
15.2-2157.

2 Prillaman, 199 Va. at 405-06, 100S.E.2d at 7 (““as a general rule, where legislation dealing with a particular
subject consists of a system of related general provisions indicative of a settled policy, new enactments of a fragmentary
nature on that subject are to be taken as intended to fit into the existing system and to be carried into effect conformably
to it, and they should be so construed as to harmonize the general tenor or purport of the system and make the scheme
consistent in all its parts and uniform in its operation, unless a different purpose is shown plainly or with irresistible
clearness. It will be assumed or presumed, in the absence of words specifically indicating the contrary, that the
legislature did not intend to innovate on, unsettle, disregard, alter or violate a general statute or system of statutory
provisions the entire subject matter of which is not directly or necessarily involved in the act.””) (quoting 50 Am. Jur.,
Statutes, § 349 at 345-47).

21 See 2010 Op. Va. Att’y Gen. 53.



