

Mpox Training for Healthcare Providers Agenda January 23, 2024, 8:30am - 12:30pm Fairfax VDOT, 4975 Alliance Drive, Fairfax, VA 22030

Time	Topic & Presenter	Duration	Learning Objectives
8:00 A.M.	Registration and Refreshments	30 minutes	
8:30 A.M	Opening Remarks & Introductions	15 minutes	
	Jenny Calhoun, RN Nurse Consultant HIV/STI/Viral Hepatitis, Office of Epidemiology, Virginia Department of Health		
8:45 A.M.	Session 1: Mpox Overview Lauren Lee, MD, MPH Physician, Health Information Team, Office of Epidemiology, Virginia Department of Health	45 minutes	 Describe the epidemiology of the mpox outbreak in the U.S., and the risk of reemergence of mpox Identify the provider's role in efforts to prevent and control mpox
9:30 A.M.	Session 2: Mpox (JYNNEOS) Vaccination Access, Administration, and Best Practices Jorge A. Ramallo, MD, MPH, FACP, FAAP, AAHIVS Medical Director, Inova Pride Clinic	45 minutes	 Describe prevention and control strategies for mpox, including vaccination. Identify strategies to increase vaccination in eligible people Describe strategies to incorporate mpox vaccination into routine HIV/STI testing and care
10:15 A.M.	Break	15 minutes	
10:30 A.M.	Session 3: Mpox Testing and Treatment Considerations David Wheeler, MD, FACP Physician Consultant Infectious Diseases Physicians, Inc. Chief of Infectious Diseases Section Professor of Medical Education University of Virginia, Inova Campus	45 minutes	 Describe prevention and control strategies for mpox, including recognition of mpox symptoms, how and when to test for mpox Describe strategies to incorporate mpox testing into routine HIV/STI testing and care Summarize treatment options for mpox and describe how to access treatment for patients with mpox
11:15 A.M.	Session 4: Round Table Discussion Local Clinicians' Experience with Mpox (Moderated by: Safere Diawara, MPH, RWHAP B Program Manager, Clinical and Data Administration, Virginia Department of Health) Panelists: Jorge A. Ramallo, MD, MPH, FACP, FAAP, AAHIVS Medical Director, Inova Pride Clinic David Wheeler, MD, FACP Physician Consultant	60 minutes	 Discuss best practices for mpox diagnosis, treatment, and management Discuss regional resources available Describe communication strategies which stress the significance of patient sensitivity and awareness.

	Infectious Diseases Physicians, Inc. Chief of Infectious Diseases Section Professor of Medical Education University of Virginia, Inova Campus		
12:15 P.M.	Final Remarks	15 minutes	
12:30 P.M.	Adjourn		For more information, visit the Mpox Training for Healthcare Providers webpage.

Accreditation Statement



In support of improving patient care, this activity has been planned and implemented by Virginia Department of Health and VCU Health. VCU Health is jointly accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME), and the American Nurses Credentialing Center (ANCC), to provide continuing education for the healthcare team.



VCU Health designates this live activity for a maximum of 3.0 AMA PRA Category 1 Credits™. Physicians should claim only the credit commensurate with the extent of their participation in the activity.

3.0 ANCC contact hours.

This activity was planned by and for the healthcare team, and learners will receive 3.0 Interprofessional Continuing Education (IPCE) credit for learning and change.